Travsportens historia!
Travsporten har sitt ursprung från 1800 - talet i länder som USA, Frankrike, Ryssland, Tyskland, Danmark och Sverige. I mitten av 1800 - talet föddes det en hingst som senare skulle förändra travsporten. Namnet på denna häst blev Hambletonian Ten och man brukar säga att det är den amerikanska travarens stamfader.
Skulle man sedan rota i Europas alla travhästar hittar man säkerligen släktskap med just denna hingst.
En annan anledning till travsportens utveckling kommer från en fransk ingenjör och uppfinnare vars namn var Joseph Oller. Han uppfann nämligen totalisatorn, en dator som gör det möjligt att spela på hästar till olika odds. Utan spelarna skulle travsporten få stora ekonomiska problem. Det är nämligen tack vare spelarna och denna totalisator som travsportens prispengar finansieras. Den totala totalisatoromsättningen ligger på 11,3 miljarder kronor, av dessa pengar går 2,1 miljarder kronor till de aktiva inom travet.
Runt 1940-talet började efternamnet Nordin dyka upp på alltfler ställen när det gällde travsporten. De tre bröderna Gösta, Gunnar och Sören Nordin kom att dominera svensk travsport under många år. Deras kunskap, experimentvilja och segervilja var princip i svensk travsport under många decennier. Man brukar säga att bröderna Nordin är travets skola och grunden till Sveriges kommande internationella framgångar inom travsporten.
År 1950 åkte Sören Nordin (en av bröderna Nordin) till Frankrike med sin dåvarande stjärna Scotch Fez för att ställa upp i Frankrikes största travlopp Prix d´Amérique. Sören och sin häst Scotch Fez vann Europas största travlopp och det internationella genombrottet var ett faktum. Vinsten väckte stor uppståndelse både i landet och i utlandet vilket ledde till travsporten blev allt populärare.
1952 körde man för första gången Sveriges nuvarande största travfest, Elitloppet. Elitloppet är ett av Europas största travlopp med 2,5 miljoner kronor till vinnande häst och kusk. Elitloppet lockar drygt 30´000 besökare.
Efter många framgångar under 1970-talet när det gäller att få fram nya publikstjärnor och goda resultat sportmässigt respektive spelmässigt så bidrog det automatiskt till en stor utvecklingsvilja inom den svenska travsporten. Man satsade stort på travet och det sköts in stora summor pengar från olika håll. I och med den ökade satsningen kunde man nu också se tydliga förbättringar på aveln i Sverige. Dessutom ökade antalet importerade hästar från länder som USA och frankrike vilket även det ledde till ökad kvalité.
Under 70-talet började man också öka antalet travbanor runt om i Sverige. Under detta decennium såg man även två framtida efterträdare av bröderna Nordin, nämligen Stig H Johansson och Olle Goop. Främst brukar man säga att Stig H Johansson blev tronarvinge efter bröderna Nordin då Stig H Johansson är sedan länge kallad
"travsportens kung". Man brukar beskriva honom "Med en stor portion utvecklingsvilja,
kunskapstörst och tävlingsnerver av stål är han Sveriges travkung"
. (Totalt i karriären vann Stig H Johannsson 6 222 segrar)
1973 var året då riksstadens beslut om att ATG skulle bildas, för att skapa ett gemensamt rikstotospel (nuvarande v75) inom travsporten. Man brukar säga att det var starkskottet för den framtida ekonomiska respektive sportsliga utvecklingen.
Genom större intresse och ökad popularitet på Sveriges travbanor så inför man år 1980 det första förtidsspelet kombinerat med de första travsändningarna i TV.
År 1993 blev ett omedelbart succéår då man ersätter den tidigare spelformen som nästan var stillastående V65 med nya fräscha V75. En omedelbar succé som fick stor betydelse för travsporten.
Vid pennan:
"Marcus The E"
(Nyopererad och har inte speciellt mycket att göra)
visste ni att en tränare (tänker inte säga namnet)sa till Stig H att han aldrig skulle bli nåt och att trav inte var nåt för honom,när stickan jobbadehos denna person
LOSER =P
puss//johanna i bålsta
johanna ses vi på åby?
kanske, vill inte åka själv så jag hoppas att min kompis kan få ledigt
vill du att jag ska komma dit?